Carrienta Challenge + Speleologie

's Ochtends een spectaculaire challenge in onze steengroeve Carrienta bovengronds en 's middags ga je de spannende en mysterieuze onderaardse grotten ontdekken met speleologie. Je bent na deze dag gegarandeerd een ultieme ervaring rijker!

Prijs: € 84,00

Inclusief:

- Klimmateriaal (gordel, helm).
- Entree Carrienta / gebruik centrale faciliteiten.
- Vervoer naar Speleo grot bijvoorbeeld naar "Trou leCoq" in Remouchamps of "Steinlein" in Comblain-au-Pont v.v.
- Helm en hoofdlamp en veiligheidsmateriaal bij speleologie.
- Instructeur/begeleiding.
- Koffie/thee bij aankomst.

Exclusief:

- Vervoer naar Carrienta v.v.
- Overige consumpties.


PROGRAMMA

09.30 uur    
Aankomst bij de entree van de tunnel naar Carriënta Outdoordôme.
Welkomstwoord en voorstellen instructeurs en begeleiders.
Instructie en in gebruik nemen veiligheidsmaterialen (helm, gordel).
10.00 uur    
Start ochtendprogramma Challenge Parcours met:
Hike door de aardedonkere tunnel (450 meter!)
Koffie of thee in ons outdoorcafé en uitleg programma.
Klettersteig (70 meter)
Touwbrug two point
Abseilen
Helicopter entry en rappel
Netklimmen (35 meter)
Tokkelbaan
13.00 uur    
Pauze
Bij te boeken optie: Lunch
14.00 uur    
Start middagprogramma: Speleologie

In de Ardennen bevinden zich vele – mysterieuze - onderaardse grotten die door de eeuwen heen op natuurlijke wijze zijn ontstaan. Natuurlijke galerijen - met stalagmieten en stalactieten - die door de jaren heen door het water zijn uitgesleten in het kalkmassief van de bodem. Vandaag gaan we er 1 verkennen samen met een instructeur.
Vertrek door de tunnel naar het parkeerterrein.
Inleveren veiligheidsmaterialen van de ochtend challenge.
Vertrek met eigen auto's naar de Speleogrot, de grot Trou leCoq in Remouchamps.
Aankomst bij de grot. Aantrekken oude kleren/overall en veiligheidsmateriaal zoals helm, hoofdlamp etc. 
Instructie Speleologie. Anderhalf a twee uur durende verkenningstocht door de grot (zie verderop de beleving*)

17.00 uur    
Einde programma.
17.30 uur    
Nog een laatste drankje. Vertrek rond 18.00 uur.
Of start Barbecue op het terras van camping Olympia (Bij te boeken optie) (Vertrek dan rond 20.00 uur).

Tip: zelf meenemen: kleding en schoeisel dat vies mag worden. (Regenpak of overall). Trui, regenjas, schoenen met goed profiel. Schone kleding/handdoek.

INFORMATIE

Hou je van spanning, grenzen verleggen, samenwerken, elkaar helpen, vuil worden, op je knieën kruipen of op je buik over blubberige gladde stenen door aardedonkere gangen (waar een overheersende stilte heerst) sluipen, maar vooral samen veel lol beleven tijdens een onvergetelijke dag in een prachtige omgeving? 
Kom dan eens een dag het ondergrondse beleven met speleologie in combinatie met survivallen in onze steengroeve Carriënta in de Belgische Ardennen. In deze oude mijn bieden we uitdagende en sportieve activiteiten aan voor allerlei groepen, denk hierbij aan vrienden, collega's of familie-uitjes. Lekker eruit in de natuur en je bent ook nog eens verzekerd van een dag vol actie. Zeer geschikt voor kinderen (vanaf ongeveer 7 jaar) als volwassenen.
De vallei der Chantois is een karstsysteem in Belgie dat zich uitstrekt over de gemeenten Sprimont en Aywaille in de provincie Luik. Het karstsysteem ontwikkelde zich in kalksteen van het Devoon en wordt gekenmerkt door het feit dat alle waterstromen snel in de grond verdwijnen in het onderliggende kalksteen. Deze verdwijnpunten worden in Wallonië chantoirs genoemd. Wij gaan de Trou Lecoq de grot verkennen. Het is een avontuurlijke bezigheid waarin we op de tast en op ons gehoor zijn aangewezen. Er hangt een geur van vochtige aarde. We gaan de schoonheid van het ondergrondse ontdekken. We moeten veel klimmen en klauteren door smalle, aardsdonkere gangetjes en we glijden over blubber naar een verdieping lager. We worden, zo lijkt het, helemaal opgeslokt door moeder aarde, gehuld in de koelte, het komplete donker en de verrassende stilte beleven we de sensatie van speleologie.
Onze grotten hebben een gevarieerd en veilig parcours die voor iedereen te doen is. De grotten zijn dus uiterst geschikt voor mensen die zelfs nog nooit aan speleologie hebben gedaan. Onze ervaren instructeurs begeleiden jullie en leggen de juiste techniek uit bij sommige passages en zijn altijd in de buurt om te helpen op plaatsen waar het moeilijker wordt of indien iemand hulp nodig heeft.
Als je je niet gelukkig voelt in smalle en donkere smalle ruimtes dan adviseren we je om niet mee te gaan op deze geweldige tocht vol verrassingen. Adviesleeftijd: vanaf 8 jaar.

Carrienta Challenge + Speleologie.
In de ochtend gaan we eerst door de aardedonkere tunnel waar je echt geen hand voor ogen ziet. Op de tast met stokken tegen de linker wand lopen we 450 m door de berg. Eenmaal in de oude groeve aangekomen zien we de vele hete challenge parcours met de vele routes die we deze ochtend gaan beleven: via de klettersteig naar schuin naar boven, over de touwbrug naar de overkant en abseilen naar beneden. Vervolgens via de steile ladder de helicopter in om vervolgens een helicopter-abseil te maken. Via het net naar boven en dan via de tokkelbaan weer naar beneden.
Deze middag gaan we de wereld ondergronds verkennen met speleologie* (lees hieronder de beleving).

 

De Ardennen heb je maar voor de helft gezien als je niet ondergronds bent geweest. De regio is rijk aan uitgebreide grottenstelsels die in de loop van tienduizenden jaren zijn uitgesleten in het kalksteen. 

In de Ardennen bevinden zich vele van deze - mysterieuze - onderaardse grotten. Deze gallerijen zijn op natuurlijke wijze en door de eeuwen heen door het water uitgesleten in het kalkmassief van de bodem. Vandaag gaan we zo'n grottenstelsel - samen met een instructeur - verkennen.

De Belgische grotten hebben de reputatie modderig en smal te zijn. We zullen de geur van natte aarde opsnuiven en uitgerust met pak, helm, schoenen die vies mogen worden en veiligheidsmateriaal aan gaan we vandaag op grottenonderzoek; Speleologie: een geweldige ervaring en een tocht vol verrassingen, iets dat we minstens een keer geprobeerd moeten hebben in het leven. Over het algemeen, durven wij stellen dat België je heel wat interessant speleoplezier kan bezorgen.Het is even wennen aan het klimaat wat er in de grot heerst, het gehele jaar door is het er namelijk 8-9 °C. We hebben oude kleren aan want er werd ons verteld dat we wel een “beetje vies” konden worden. In de grot is het aardedonker maar met behulp van onze helm met mijnwerkerslamp kunnen we voor ons uit kijken. Onze instructeur heeft gezegd dat hij ons iets unieks en spectaculairs gaat laten beleven.

Kom maar op! We hebben wel zin in een nieuwe, onvergetelijke uitdaging.

Het is een beproeving van onze lenigheid om samen met de instructeur behendig door de smalle gangetjes te sluipen en kruipen. Het is er vochtig en we glibberen een stukje in de spelonk omlaag. Er zijn vele gangetjes maar ze lijken niet erg op elkaar. Via diverse abseilroutes dalen we tientallen meters naar beneden tot we bij het diepste punt van de grot uitkomen. De groep is echt op elkaar aangewezen. We maken zelfs een moment van komplete duisternis mee en dan ben je geheel op je gehoor aangewezen. We vervolgen onze sluiproute door een zeer smalle spleet, over koude stenen dat wat bedekt is met een laagje modder. Omdat de ruimte vrij klein is kan ik niet rechtop staan. Op mijn knieën kruip ik door de donkere gangen en ik sluip door smalle spleten. Ik moest wel wennen aan de kleine ruimte, de geur van vochtige aarde, de stilte en duisternis in de berg maar toen ik eenmaal aan deze nieuwe ervaring gewend was ....... toen pas ontdekte ik de schoonheid van de ondergrondse wereld.Toen we onze lampen aanknipten zagen we namelijk dat de muren van deze ondergrondse "zalen" versierd waren met mooie kleine witte maar zeer indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. De lampen blijven aan en dan is het klimmen, lopen en kruipen door de vele gangen op onze weg terug, op zoek naar het daglicht waar we volledig bruin van de blubber weer rechtop kunnen staan.
Terug op de camping is het met zijn allen nog even nagenieten van deze nieuwe belevenis met een drankje (excl.) bij het knapperend kampvuur.

 

Verblijf:
Dit arrangement in Carriënta kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld een avontuurlijk en comfortabel verblijf op onze camping Olympia in Remouchamps.
Zo kun je al op Camping Olympia blijven overnachten voor € 9,50 per persoon per nacht met je eigen tent! Zo kun je kiezen of je de nacht voor de Challengedag wilt overnachten, of de nacht na de Challengedag en het is zelfs mogelijk om zowel de nacht ervoor als de nacht erna te komen kamperen met je eigen tent/caravan/vouwwagen of camper, in dat geval boek je beide opties erbij.
Surf voor meer informatie over het verblijf naar www.olympia-campings.com.
 

Fijn om bij te boeken:
- Lunch € 8,50 p.p. (bestaande uit koffie/thee, melk, brood, vleeswaren, kaas, jam en zoet beleg)
- BBQ € 15,- p.p. (bestaande uit salade, 3 soorten vlees, sauzen, stokbrood, kruidenboter, frietjes)
- Drankmuntjes € 10,- (5 muntjes p.p.)
- Verzekering € 3,- p.p.
- Campingplek op camping Olympia voor je eigen tent/caravan/vouwwagen/camper voor het evenement € 9,50 p.p.
- Campingplek op camping Olympia voor je eigen tent/caravan/vouwwagen of camper na het evenement € 9,50 p.p.

Kies een programma, boek de door jou gewenste opties bij, betaal de voucher en reserveer vervolgens -via de per mail verkregen link- een dag. Laat de rest aan onze ervaren instructeurs over. Zij zorgen ervoor dat de uidagingen zwaarder worden waar het kan en rustiger waar nodig. Iedereen wordt betrokken bij de uitdaging.